Komunitní centrum provoněly dýňové dobroty

V úterý v podvečer pořádala MAS svatého Jana z Nepomuku v komunitním centru workshop zaměřený na dýně a jejich využití v kuchyni.

 Celý kurz probíhal pod taktovkou zkušené lektorky a kuchařky Lenky Rojíkové alias Paní Dýně (https://pani-dyne.cz/). Nejprve jsme si o dýních jen povídali - jaké jsou druhy dýní, na co se nejlépe hodí a jak je zpracovávat a uchovávat. Díky tomu dnes už víme, že ne každá dýně je vhodná na vaření. V některé se skrývají velmi zdravá, a jak jsme měli možnost vyzkoušet, také chutná semínka. Lenka nás také poučila o tom, jaké výživové vlastnosti dýně mají a jak jsou prospěšné pro náš organismus. Absolutní jedničkou je v tomto ohledu dýně Hokkaido, která je plná vitamínů, minerálů a vlákniny, a bývá v kuchyni pro její nasládlou chuť také nejoblíbenější.
Od teorie jsme pak přešli k praktickým ukázkám toho, co se z dýně dá v kuchyni vykouzlit. Lektorka nám představila recept na dýňovou polévku, kterou jsme netradičně dochutili perníkovým kořením a kokosovým mlékem. Dále jsme si upekli slaný dýňový koláč s kyselým zelím a uzeným tofu. Společně jsme tedy krájeli, vařili, ochutnávali a ve zbylém čase jsme si dokonce připravili dýňové hranolky. Navíc jsme si domů odnesli spoustu inspirace k dalším dýňovým dobrotám.
Akce proběhla v rámci projektu „Udržitelný venkov v česko-bavorském příhraniční“, který je spolufinancován z prostředků EU ve spolupráci MAS svatého Jana z Nepomuku a o.p.s. Úhlava.
 

Tyto internetové stránky používají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace