Střet s centilitrem aneb francouzské dezerty v Komunitním centru

Coralie Elleouet, dobrovolnice působící v MAS v rámci programu Evropský sbor solidarity, připravila pro zájemce z řad dětí program s přípravou několika francouzských sladkostí.

Do prostor Komunitního centra naplněných množstvím surovin a kuchařského náčiní přišlo 17 dětí ve věku od 9 do 15 let. Jedna skupina připravila těsto na koláč far breton, druhá pracovala na těstě, jablečné náplni a karamelu pro dezert Tarte tatin.

Nečekanou překážkou byla objemová jednotka centilitr používaná ve francouzských receptech. Při zjišťování jejího významu došlo i na zajímavý přesah mezi angličtinou, matematikou a fyzikou. Po zjištění, že 1 centilitr odpovídá 10 mililitrům, bylo třeba tento objem přesně změřit, jinak by těsto nefungovalo tak, jak bylo nutné. Nakonec jsme vypočítali, že 8 centilitrů je vlastně 80 gramů vody, což už s použitím kuchyňské váhy nebyl problém.

Zatímco koláč se dělal v troubě, ochutnali jsme čokoládovou pěnu mousse au chocolat, kterou Coralie kvůli časové náročnosti připravila během dopoledne. Dalším krokem programu byla příprava těsta na palačinky crêpes. Pokud vás zajímá, čím se bretaňská varianta liší od francouzské, zapamatujte si, že v Bretani se pánev před nalitím těsta potírá máslem, nikoliv olejem. Palačinky byly pravděpodobně nejúspěšnější položkou programu – děti je většinou jedly s nutellou či marmeládou. Zájemci, kteří chtěli vykročit mimo rámec obvyklých chutí, mohli palačinky ochutnat posypané vanilkovým cukrem a zakapané citronovou šťávou.

Coralie v této aktivitě nabídla účastníkům možnost praktické činnosti v neformálním mezinárodním prostředí, v němž všichni museli komunikovat všemi možnými způsoby. Jediným společným jazykem pro děti i dobrovolnici byla angličtina, nicméně v situacích, kdy jazykové dovednosti nestačily, došlo na ruce, nohy a kuchyňské potřeby.

Hlavním přínosem bylo poznání odlišných gastronomických zvyklostí v jiné části Evropy. Neméně důležité však bylo zjištění, že pro úspěšnou mezinárodní komunikaci člověk více než jedničky na vysvědčení potřebuje ochotu, otevřenou mysl a jasný cíl.


Autor fotografií: Jaromír Kastner

Tyto internetové stránky používají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace